Els antinutrients
i els oxalats

Normalment donem per fet quins aliments són més bons i quins més perjudicials per a tothom. Creiem per exemple, que una verdura com els espinacs (o d’altres) és molt bona per a la salut i només ens aportarà beneficis.

I si no fos així? I si afegir a la nostra dieta una verdura com els espinacs ens portés a un estat de salut lamentable?

Doncs es del tot possible degut als seus antinutrients.

Miquel S.Vila - Dieta i Salut
Que són els
antinutrients?
Els antinutrients són compostos químics naturals o sintètics, que es troben naturalment en molts aliments, sobretot d’origen vegetal i que poden bloquejar i interferir l’absorció de nutrients essencials. En les plantes són compostos de les mateixes, dissenyats per protegir-se d’infeccions bacterianes i de ser ingerits pels insectes.
Quins tipus n’hi ha i quin mal ens poden fer?
Tipus d’antinutrients: el gluten, els glucosinolats, les lectines, els fitats, saponines, tanins, oxalats... El gluten és el més conegut, però d’altres com els oxalats, se sap que inhibeixen l’absorció de calci i magnesi, esgoten diferents vitamines com les del grup B, i estan darrera de dolències com pedres al ronyó, vulvodinia, malalties autoimmunes, problemes oculars, dolors abdominals, mals de cap, sinusitis, problemes a la pell, mals musculars i articulars...així com també se’l relaciona amb l’autisme. Els oxalats els trobem en grans proporcions en els espinacs, les bledes, xocolata, tubercles, grans, ametlles...
Perquè ens poden fer emmalaltir els antinutrients?
Factors ambientals, dietètics, de costums, lloc de residència, estrès, però sobretot un consum desmesurat de medicaments, sobretot d’antibiòtics, creen una disbiosis, i modulen la nostra microbiota. Podent eliminar l’Oxalobacter Fomigenes (bactèria intestinal principal de la degradació dels oxalats que ingerim pels aliments i que es eliminada bàsicament pel consum d’antibiòtics) i fer que puguem emmalaltir degut a menjar per exemple uns aliments tant aparentment saludables com els espinacs o les ametlles. També poden derivar en que bactèries com els bífidus, Lactobacillus o tantes d’altres que ens són positives per a la salut, s’eliminin o quedin desequilibrades a favor d’altres oportunistes i a partir d’aquí emmalaltir.