La microbiota

Que és la microbiota
i com ens ajuda?

La microbiota és el conjunt de microorganismes que colonitzen la pell, l’aparell digestiu des de la boca fins als intestins (coneguda com a flora intestinal) i totes les parts del nostre cos. En tenim més de 100 bilions en tot el cos.

Molta gent encara creu que les bactèries són totes dolentes, però no és així, la majoria són bones i ens ajuden a realitzar funcions vitals com nutrició, protecció i desenvolupament cel·lular, i a través del seu total impacte en el nostre sistema immunitari, a prevenir malalties.
Miquel S.Vila - Dieta i Salut
Actualment i des de fa poc temps se la considera com un nou òrgan i és tal la seva importància que es creu que pot estar al darrera de dolències tals com l’obesitat, diabetis, malalties autoimmunes, alzheimer, autisme, càncer, l’estat d’ànim (trastorns psicològics, etc)...
Miquel S.Vila - Dieta i Salut
Miquel S.Vila - Dieta i Salut
Com es desequilibra?
Tots els éssers humans tenim una composició diferent de la microbiota. El lloc de residència, les costums generals, els tòxics ambientals, la dieta, els medicaments etc, tot té un impacte total en el nostre estat de la microbiota, fent que aquesta ens pugui ajudar o ens pugui perjudicar i emmalaltir.

Qualsevol aliment que mengem, té un impacte total en la microbiota, ja que una part de l’aliment serveix per nutrir-nos nosaltres i una altre per alimentar les bactèries, depenent de que arribi a l’intestí i de l'estat de la microbiota intestinal, creixeran unes bactèries que ens ajudaran o unes altres que ens perjudicaran. Els medicaments com els antibiòtics poden tenir un efecte semblant al d’un incendi en un bosc i poden acabar amb centenars d’espècies, i desequilibrar la microbiota, podent-se iniciar a partir d’aquí un declivi de la salut i comportar problemes molt greus a mitjà o llarg termini.
Que passa si tenim una microbiota desequilibrada?
Inicialment podem no notar res, o símptomes aparentment lleus com dolor abdominal, inflor, mal de cap, cansament... Aquests símptomes segons com es poden quedar aquí o evolucionar cap a al·lèrgies, intoleràncies alimentaries, dermatitis, migranyes, sinusitis, malalties autoimmunes, Alzheimer, autisme, càncer...
Que podem fer per recuperar el seu
equilibri?
Primer de tot identificar quins són els aliments que sumen i quins són els que resten. N’hi ha uns que perjudiquen a tothom com els processats, ensucrats... i d’altres que aparentment semblaran saludables. Però si aquest desequilibri de la microbiota ens ha provocat alguna intolerància o sensibilitat alimentària, s’hauran d’identificar quins aliments ens perjudiquen i així poder apartar-los de la nostra dieta.

Per intentar reequilibrar la microbiota, haurem d’Incloure aliments prebiòtics (aquells que fan créixer bactèries saludables), incloure també fermentats diàriament a la nostra dieta, no abusar de medicaments i si els hem de prendre, des de el minut 1 combinar-los amb una dieta prebiòtica adient i repoblar amb probiòtics i fermentats.